O latexu trochu jinak (Autor: LatexVal)

20.09.2011 22:00

Při zadání slova „latex“ do prohlížeče vám strejda gůgl najde všemožné odkazy. Můžete se tak dozvědět, že latex je balík maker programu TEX, který umožňuje autorům textů sázet a tisknout svá díla ve velmi vysoké typografické kvalitě. Latex je také univerzální matná bílá rychleschnoucí disperzní barva s vysokou krycí schopností. Latex může být také v matracích. Latexové matrace jsou jedny z nejpopulárnějších přírodních matrací. Latexové jádro v matraci do postele zajišťuje opětovný návrat a nadýchnutí vrstev bavlny.

V neposlední řadě je latex materiálem, který používají fetišisté jako svou libůstku. A vzhledem k tomu, že málokoho z nás rozpálí textový program, disperzní barva a nebo matrace, povězme si něco více o latexu, který lze využít na těle. Nečekejte erotické či jinak dráždivé psaní. Podíváme se na latex v trošku širším pojetí :-)

 

Latex můžeme najít v produktech každodenního života. Latex by mohly obsahovat létací balóny, postelové matrace, podprsenky, těsnění do aut, dveří, oken, těsnící kroužky, elektrické kabely, gumové míče, gumovky, gumové podložky, rukavice pro použití v domácnosti, lepící, pogumovaná strana poštovní známky, kompresní punčocháče, kondomy, vzdušné matrace, pesary, mazací gumy, pneumatiky, dudlíky od dětských lahví, nafukovací čluny, dudlíky, ohřívací lahve aj. S latexem se můžeme setkat ve 40 000 různých podobách.

 

Latexové mléko

Latex je bílá tekutina vznikající v mléčnicích některých rostlin, mj. stromu kaučukovníku. Na vzduchu latex rychle zasychá. Přírodní latex je produkován na kaučukovníkových plantážích; největší plantáže se nacházejí v Asii - v Malajsii, Thajsku a Indonésii. Používá se jako výchozí surovina pro výrobu přírodní pryže, pneumatik, těsnění, hadic, kondomů, latexového oblečení, aj. Latex je také možné vyrábět synteticky.

 

Latex je nejjemněji rozmělněný kaučuk ve vodě. Rozlišujeme mezi přírodním a umělým (syntetickým) kaučukem. Podíl synteticky vyrobeného kaučuku obnáší asi 70%. V lékařské oblasti je využíváno především materiálů z přírodního kaučuku.

 

 

Alergie na latex

Tato alergie je až na výjimky výsadou dospělého věku, postihuje téměř 1–2,5% populace rizikových zemí.

Latex z tropických kaučukovníků obsahuje alergenní substance, které jsou identifikovány ve své rozdílné molekulární hmotnosti a ve své chemické struktuře.

Předpokladem k přecitlivělosti a alergické reakci na přírodní latex, je kontakt s věcmi, obsahujícími přírodní latex. Vezměme si například takové chirurgické rukavice. Alergenní typ I na latexové proteiny v posledních letech značně vzrůstá. Především latexové rukavice se jeví jako nejdůležitější původce pro šíření alergie na latex. Latexové rukavice jsou napudrovány často mastkem nebo kukuřičným škrobem. Tyto pudry jsou nosiči alergenů a umožňují jejich přenášení.

I takový kontakt s pokojovou rostlinou - fíkusem benjamina, může vést u silně senzibilních pacientů k alergickým reakcím, neb fikus patří do skupiny rostlin gumovníků.

 

Latex vstupuje do těla kontaktem se sliznicí (ústa, urogenitální trakt, pochva), kontaktem s kůží, dále vdechnutím či parenterálně (tzv. krví). Přímým kontaktem se sliznicí dochází ke vzniku ekzému, kontaktní vulvitidy čili zánětu pochvy, stomatitidy neboli zánětu v dutině ústní apod.

Vdechnutím latexových částic může dojít ke generalizované kopřivce, zánětu očí, průduškovému astmatu nebo až anafylaktickému šoku.

Po kontaktu s kondomem může dojít ke vzniku vyrážky, která se objeví na přirození po souloži, dálší příznakem může být nevzhledně vyhlížející ekzém, nepříjemné svědění v pochvě, svědivý výtok apod. Hlavní slovo má v tomto případě kožní lékař. Má možnost provést náplasťové testy s latexovými alergeny. Přínosem těchto testů je také širší záběr, obvykle se testuje několik desítek podezřívaných chemikálií (kovy, kosmetika a v případě gumy stabilizátory a urychlovače).

 

Věděli jste, že alergie na latex je spojená i s ovocem? Křížová reakce mezi potravinami a latexem se nazývá „latex-fruit“. Člověk trpící alergií na latex by se měl vyvarovat avokáda, banánu, kaštanu, kiwi, papáji, brambor, broskve, grepu, fíku, pomeranče, rajčete, melounu, burského a vlašského ořechu, meruňky, nektarinky a i pohanky. Existuje domněnka, že tato reakce je vyvolána prostřednictvím podobných bílkovin (proteinů) u rozdílných rostlin, které také obsahují přírodní latex.

 

Latex v Hollywoodu

Pro výrobu umělé kůže používají Hollywoodští maskéři především pěnový latex, ten je u nás však velmi těžce dostupný. Existuje však jeho levnější a dostupnější varianta a tou je Latexové mléko. Bohužel na rozdíl od pěnového latexu je tenhle hůře použitelný na tzv. prostetické masky (dokonalé masky ve filmu). Ovšem i ta se dá z tohoto latexu při troše vynalézavosti vytvořit. Na druhou stranu je tento latex perfektní na výrobu gumové (nasazovací) masky.

 

 

Zdroje: www.cs.wikipedia.org, https://makeupfx.borec.cz, https://allum.zsf.jcu.cz

Vytvořila: LatexVal

 

A ještě přikládám poučný článek od Karbonda, jež se tu může prezentovat díky jeho laskavému svolení:-)

.

Co je co: (Autor: Karbond)

Kaučuk přírodní.

Jeho zdrojem je mlékovitá látka kaučukovníků, tj. stromů z čeledi pryšcovitých (především druhu Hevea brasiliensis), které se plantážnicky pěstují hlavně v jihovýchodní Asii a Indonésii.

Přírodní kaučukovitá látka je polymerem isoprenu, který může být dvojího druhu: Cis izomer-kaučuk a Trans izomer-gutaperča. Isopren je chemicky 2-methyl,1,3 butadien. Ze stromů opatrně naříznutých vytéká hmota, která obsahuje asi 40 % jemně dispergovaného kaučuku.

Aby hmota samovolně nekoagulovala (nesrážela se), přidávají se stabilizační látky jako amoniak, soda, formaldehyd. Pak se mléčná šťáva zahušťuje odpařováním. Při zahuštění na 60 % se hmota nazývá LATEX, při zahuštění nad 80 % REVERTEX.

Příčinou rychlého stárnutí kaučuku je oxidace. Proto se průmyslově využívá schopnosti kaučuku vázat na sebe síru. Tomuto procesu se říká VULKANIZACE. Produkt vulkanizace již není tekutý, ale stává se pružnou látkou v širokém teplotním rozmezí a nazývá se PRYŽ. Množství síry se pohybuje mezi 2 až 50 %. Se stoupajícím množstvím síry klesá pružnost a ohebnost.

Množstvím síry stanovujeme vlastnosti pryže, podle účelu použití. Pryžové (latexové) výrobky k D/S hrám obsahují jen minimální nezbytné množství síry, aby pružnost byla co největší. Pryž se upravuje mnoha způsoby, které tu nechci uvádět, protože nejsme ve škole. Snad jen to, že ceny na trhu se liší hlavně podle barvy pryže, protože se přidávají pigmenty s diametrálně odlišnými cenami, jsou to soli kovů od zlata, přes měď, až po železo. Syntetický kaučuk je směs izomerů polybutadienu.

Podstatný a hlavní rozdíl mezi výrobkem z přírodní suroviny a syntetické suroviny je ten, že u přírodní suroviny je i po vulkanizaci zesítění molekul minimální, proto ta téměř dokonalá elastičnost. U syntetického výrobku je zesítění molekul do mřížek mnohem větší, protože základní surovinou není jeden izomer, jako u přírodní látky, ale jejich směs. Syntetická pryž nikdy nenahradí pro naše účely potřebnou surovinu přírodní