Miniseriál: Kondom, aneb Příběh šprcgumy IV. díl - Typy kondomů

10.06.2012 23:41

Suchý, lubrikovaný? S vroubkama nebo bez? Banán nebo čokoláda? Průhledný nebo barevný? Latexový nebo polyuretanový? Krucinál, jak si mám vybrat? Jak se v tom vyznat?


Materiál
Když už jste se rozhodli, že si na společný večer s partnerkou pořídíte dalšího pro váš sex, a to gumového kámoše, měli byste také vědět, že existuje mnoho typů kondomů. V první řadě je důležitý materiál. Jak již bylo v minulém díle naše miniseriálu řečeno, nejrozšířenější a nejprodávanější jsou kondomy z latexu. Máte-li ale vy nebo vaše partnerka alergii na latex, nezbývá, než sáhnout po kondomu z polyuretanu nebo z polyetylénu. Tyto kondomy se také nechají sehnat, jsou tenčí, ale nebyly natolik testovány jako kondomy latexové. Také se vyrábějí kondomy z přírodních materiálů, jako například z jehněčí kůže, z jehněčích střev. Pomohou vám uchránit se před nechtěným těhotenstvím, ale nejsou však efektivní na prevenci infekce. Před případným sajratem vás tedy neochrání. 
Velikost
V minulém díle bylo popsáno, že penis – macík, i penis – párátko pro sebe najde gumový futrál. Jde o to jen zvolit správnou velikost. A pokud je váš penis jako homole (samozřejmě s užší stranou na špičce), což prý není zase tak ojedinělé, i vy seženěte kondom ve specializovaných krámech. Obecně lze ale říci, že je lehčí sehnat kondom na většího hajduláka. Ten, kdo jím neoplývá, nemusí zoufat. Dají se prý koupit i speciální kondomy s integrovaným stahovacím kroužkem, ale jednoduše se to dá řešit širším silikonovým stahovacím kroužkem. Ten udrží erekci i kondom a je-li ultraelastický - nebrání příliš ani ejakulaci.
Tloušťka
Také si můžeme vybrat mezi kondomy s rozdílnou tlouštkou stěny. Buď extra slabé, což jsou ostatně všechny polyuretanové, nebo naopak extra silné, které se hodí například pro anální sex.
Provedení - tvary
Kondomy se také vyrábějí v rozličným typech. Jednak kondom klasický, potom různě anatomicky tvarovaný a pro umocnění prožitku si můžeme zakoupit i kondomy vroubkované či jinak zdrsněné. Prý to ale nejde skoro poznat, že dnes byl ten váš větší a drsnější chlapák, než minule.
Suché či lubrikované?
Existují i prezervativy suché nebo lubrikované. Navíc se suché kondomy dost špatně shání, protože tuzemská výroba skončila. Na rozdíl od lubrikovaných, které staví spermiím ještě další barieru v podobě chemie, se suché kondomy používají například při orálním sexu nebo při preferování speciálního lublikačního gelu. Vhodné jsou také pro trénink nasazování. Já bych se ale držela starého osvědčeného přísloví: Kdo maže ten jede! :-) Další prezervativy s lubrikantem mohou obsahovat i znecitlivující látku. Ty jsou vhodné především pro začátečníky – sprintery.  Výsledkem je oddálení orgasmu. Opačný účinek mají kondomy s látkou způsobující prokrvení sliznice.
Vůně
Nejoblíbenější příchuť je prý mezi zákazníky banánová, potom vede vůně jahod, broskví a nejméně kupované jsou kondomy s aroma čokolády. Já jakožto milovník čokolády tuhle statistiku nemohu pochopit. Možná si od toho zákazníci slibují i to, že krom vůně bude mít kondom i takovou chuť, což samozřejmě nemají. Vyrábějí se například i aroma mátové, ale někomu může „vítr“ na pohlavních orgánech vadit. Ńěkdo dokonce uvádí přirovnání, jako by cucal větrový bonbon vagínou. Například od firmy Durex se nechá sehnat mentolový kondom nesoucí název Tingle Pleasuremax. Jedna recenze uvádí, že prý už po rozbalení poznáte, odkud vítr fouká. Kondom slibuje příjemně chladivý pocit spojený s jemným brněním, což můž být pro někoho netradiční zážitek  Kritik ale nedoporučuje výrobek mužům se sklony k předčasnému výronu, tento kondom prý přivede jeho uživateli brzký vrchol. Ostatně v recenzi dostal plný počet bodů. To už stojí za vyzkoušení, ne?
Barvy
Nejrozšířenější jsou kondomy průhledné, tak jak je zná asi většina z nás. O to víc mě překvapilo tvrzení jedné nejmenované firmy, že nejvíce kupované jsou kondomy černé. Prý protože zeštíhlují. Copak potřebuje průměrný český muž se svými 15 centimetry zeštíhlet?? Náš trh nabízí dokonce i fosforeskující kondom. No, s ním může chlap opravdu zazářit. Pořiďte si například Love Light Technosex. Tento kondom má mléčný nádech, neboť je silně probarven fosforeskující barvou. Takže si dozajista užijete spousty zábavy s tím, jak ve tmě vaše zářící chlouba mizí kamsi do temnoty a zase se objevuje. Přitom staší jen na 30 vteřin kondom osvítit a ten pak vydrží až 10 minut světélkovat. Opět dostal plný počet počet v recenzi.
 

Ženský kondom
V roce 1992 se na trhu objevil první ženský kondom. Už se asi nedaly poslouchat všechny ty nářky mužů, jak je to flustrující balit ten svůj poklad do pláštěnky. Na počátku byla představa samých pozitiv: ženský kondom je možné zavést x hodin před stykem – tedy žádné trapné a nešikovné rozbalování a nasazování ve chvilce nejnapjatější. Zapomnětliví a nezdrženliví muži budou osvobozeni od neustálé myšlenky na antikoncepci. Ženský kondom je možné (alespoň teoreticky) po vyprání použít vícekrát (klad spíše pro rozvojové země). Po styku může muž zůstat v ženě libovolně dlouho. Chráněno je i okolí poševního vchodu. Materiál bude vhodný pro alergiky, neboť bude čistě plastový bez latexu, a tudíž bude mnohem pevnější a přístupný všem druhům lubrikantů. Ale... Nic není ale jen tak krásně jednoduché, jako se to jeví u tohoto kondomu. Má to i své nevýhody. Žena musí, ale zpočátku, prokázat notnou dávku ohebnosti spojenou s kusem tvořivosti. Poněvadž zavést toto tak, aby se volně ložený kroužek u konce tohoto kondomu dostal co nejhlouběji a navíc se celé udělátko nepřekroutilo, to věru není nic jednoduchého. A přistupujeme k aktu samotnému – hle, ono je to lubrikované – takže zasuneme – vysuneme – zasuneme – a něco nám nesedí. Jo, je to překroucené, takže to dře, narovnat a nanovo. Ježíšmarjá, kam to zmizelo? Vylovíme z hlubin, rozprostřeme kolem štěrbiny. Inu, chyba byla, že jsme nelubrikovali, takže penis nám to vtlačil dovnitř. Zvlhčíme a jedeme potřetí – a zas to není ono: tak nějak hrubě nás to dře do miláčka – přidáme zvlhčovadlo, ale i tak je to divné – ten materiál zkrátka je drsný. Zkrátka tortura pro muže, gymnastika pro ženy. U běžného sexu s kondomem dochází k lubrikaci pomocí vaginálního sekretu, u tohoto kondomu vlastně muž souloží do sáčku, který se musí zvlhčovat. A běda jak ne – buď vám ženský kondom zahučí dovnitř nebo si miláček odřete svou chloubu. Materiál je skutečně pevný – proděravit ho je docela fuška, ale bohužel není tak jemný a pružný jako latex, takže ať děláte, co děláte, rozdíl vždycky poznáte.

 

A ještě malá zajímavost nakonec. Sice se to ke kondomům nevztahuje, přesto si myslím, že by vás to mohlo zajímat. Jedná se o latexovou roušku pro orální sex Oralsafe. Přesto, že není orální sex tak rizikový, jako vaginální či anální, přeci jen je i zde na místě jistá opatrnost. Ale... Už jste ale někdy lízali zmrzlinu přes igelitový pytlík? Ostatně musíte si prý hlídat, aby vám rouška neklouzala, což trošku ruší dojem z celého dění

 

LatexVal

 

Zdroj: kondom.cz,  wikipedia.cz, kondom.bloguje.cz, okondomech.blogspot.com, femidom.biz, e-kondomy.cz