Miniseriál: Kondom, aneb Příběh šprcgumy II. díl - Výroba kondomů

09.01.2012 23:33

Výroba kondomů

Sériová výroba pryžových kondomů začala kolem roku 1850 jako výsledek vulkanizace pryže, kterou objevil Ch. Goodyear. První kondomy byly vyráběny jako omyvatelné a opakovaně použitelné až do příchodu latexových v roce 1912. První lubrikované kondomy začaly být prodávány v roce 1957. Před polovinou 20. století mnoho zemí zakázalo prodej kondomů a mnoho následně povolilo jejich prodej „jen na prevenci infekce“. Lokální dostupnost kondomů byla často potenciálním zákazníkům oznámena nepřímo, např. inzercí „gumových tamponů“. Dnes by na takový inzerát reagoval snad jen úchyl :-)

A nyní už k samotné výrobě.
Aby z latexu mohly být vyráběny ochrany pro naše bezpečné potěšení jsou do něj přidávány stabilizátory, chemická konzervační a vulkanizační činidla. Potom se latex předehřívá. Nejdůležitější část výroby kondomů je samotné namáčení skleněných forem do latexové lázně, která vytvoří na formě jakýsi latexový film. Formy rotují, aby se zajistilo rovnoměrné roztažení latexu, pak se suší a celý proces se ještě jednou zopakuje. V peci je proces dokončen a zajistí se tak nezbytná síla a elasticita kondomu. Nakonec jsou kondomy srolovány a vzniká na nich nezbytný lem. Ještě se umyjí, aby se odstranily případné rozpustné zbytky, a pak se kondomy pudrují farmakologicky bezpečným pudrem. Kondomy jsou nyní uskladněny na 2 dny, aby "dozrály". (Rozhodně ale nedozrají jako Sedlčanský Pepa, to se nebojte.)
Pak prochází důkladným testováním. Kondom se nejprve natahuje na ocelový trn, postupuje na plátna, které kondom třou po celé délce, a v případě, že by byla na kondomu díra, dojde k elektrostatickému výboji a stroj vyhodnotí kondom jako špatný a vyřadí ho, zkrátka provinilec musí z domu. Rýhované nebo texturované kondomy se prověřují na ručních strojích. Pracovnici tak projde pod rukama za jednu směnu 14.000 kusů. Vsadím se, že ta je pak doma nemůže ani vidět :-) Na fóliovacím stroji se kondomy zároveň zakápnou silikonovým olejem a postupují dál pro další zabalení do folie, která je označena číslem šarže a datem expirace. Fólie jsou poté testovány, aby se odhalilo případné prosakování a další defekty.
V laboratoři se provádějí destrukční testy, kondom se zavře do kabiny a začne se nafukovat vzduchem. Minimální hodnoty jsou 18 litrů na průtok a na tlak je to 1 kPa. V laboratoři se však kondom nafukuje až do 38 litrů a do tlaku 2 kPa. Jak vidíte, kondom vydrží opravdu hodně, otázkou je, zda-li vydrží hodně i partner :-))
Kondomy Durex se například testují i tak, že se kondom naplní vodou a je na minutu zavěšen. (Každý si určitě pamatuje pubertální zábavu udržovanou po generace – házení napuštěného kondomu vodou z okna po spolužačkách. I já pamatuju, jak se krásně rozprskl našemu školníkovi o hlavu.) Každý měsíc se tak zkontroluje přes 2 miliony vzorků. U Durexu platí i to, že pokud kondom neprojde jakýmkoliv z testů, celá série, která může obsahovat až 432.000 kondomů, je zničena. Jaká škoda!
Kondomy se vyrábějí také v celé škále vůní, barev a v rozličných typech (klasické, anatomicky tvarované apod.). Kondomy mají i různou tloušťku a existují s nebo bez lubrikantu. Průměrná evropská délka mužské chlouby je prý podle statistik 16 cm. Kondomy se vyrábějí v délce 18 cm (hihi, nač ten optimismus?:-) ) a v šíře 5,2 cm. Více se o jednotlivých typech dočtete v jednom z dalších dílů tohoto miniseriálu.

Poslední vývoj (od roku 1994) začíná směřovat k výrobě polyuretanových kondomů, které jsou pevnější a tenčí a mohou je používat i alergici na latex. Tyto kondomy však nebyly natolik testovány. Alergie na latex je až na výjimky výsadou dospělého věku, postihuje téměř 1 – 2,5 % populace rizikových zemí. Proto i v dnešním světě není nic výjimečného, že jsou jedinci alergičtí na latexové kondomy. Přímým kontaktem kondomu se sliznicí - ať už úst či pochvy - dochází ke vzniku ekzému, kontaktní vulvitidy čili zánětu pochvy, stomatitidy neboli zánětu v dutině ústní apod. Hlavní slovo má v tomto případě kožní lékař. (Více o alergii na latex se dočtete v článku o latexu.)
Dále existují i kondomy vyrobené z přírodních materiálů (např. „jehněčí kůže“ – vyrobeny z jehněčích střev) nejsou efektivní na prevenci infekce, neboť jejich stěnou viry bezproblémů projdou.

A na závěr několik zajímavostí ze světa:
Rusku se stále nedaří zlikvidovat starý sovětský systém utajování informací, který i dvacet let po rozpadu SSSR nabývá absurdních podob. Například i výroba kondomů je státním tajemstvím. Utajovaná je dokonce statistika jejich produkce před druhou světovou válkou.
Velká Británie – Svatbu následníka britského trůnu si můžete připomenout i tím, že si pořídíte suvenýr - pánskou ochranu - speciální řadu prezervativů Crown Jewels (Korunovační klenoty). Kondomy jsou prý vylepšené lubrikantem a vroubkováním, s nimiž si může jejich nositel užít jako král. Má to ale háček! Sice si s kondomem můžete zalaškovat, ale na krabičce je varování, že slouží pouze jako suvenýr. Takže vás neochrání před nemocemi a případným těhotenstvím. Osobně tedy nevím, kdo by si dobrovolně na sebe navlékal kus gumy, která ho stejně před ničím neochrání. Snad by pánové možná pookřáli, kdyby měl suvenýr podobu Kate :-)


V dalším díle se podíváme na to, jak správně nakupovat kondomy, čeho si všímat, čeho se vyvarovat. Taková rada se může vždy hodit... no nemyslíte?

LatexVal

Zdroj: kondom.cz, fiftyfifty.cz, sex-vztahy.doktorka.cz, pepino.cz, wikipedia.cz, durex.com, tn.nova.cz