Sexuálně přenosné nemoci, aneb Osvěty není nikdy dost! (Autor: LatexVal)

26.09.2011 22:41

Námět na tento článek se mi honil hlavou poměrně dlouho. S přibývajícím časem, který trávím na chatu s různými lidmi, dospívám čím dál více k názoru, že napsat něco takového je více než potřebné. Nechci tu žádným způsobem moralizovat či poučovat, ale po pár rozhovorech si myslím, že osvěty není nikdy dost :-)

 

Sexuálně přenosné nemoci (SPN) jsou obvykle přenášené mezi partnery nějakou formou sexuální aktivity, nejčastěji přes vaginální sex, orální sex nebo anální sex! SPN mohou být též přenášeny jinými aktivitami jako kontakt s tělesnými tekutinami, např. krevní transfuze a jiné krevní produkty, sdílení injekčních jehel, úrazy s propíchnutím jehlou (když zdravotní personál je neúmyslně píchnut jehlou během zdravotní procedury), sdílení jehel pro tetování, a též porod.

 

SEZNAM NEMOCÍ

Všechny nemoci z níže uvedeného výčtu mohou být přenášeny sexuálně. Některé z nemocí na seznamu jsou obvykle přenášeny i jiným způsobem než sexuálně (např. HIV i AIDS jsou též přenášené infikovanými jehlami u narkomanů). Jedná se například o syfilis, kapavku, chlamydie, měkký vřed, venerický lymfogranulom (zduření místních uzlin), inguinální granulom (postihuje kůži a podkoží genitálií) herpes neboli opar, HIV a AIDS, lidský papilomavirus (HPV) - některé kmeny HPV způsobují genitální bradavice, hepatitida A, B, C, D, E, muňky, svrab aj. (Více o nemocech v dalším článku).

Sexuálně přenosné nemoci zvláště u žen často způsobují vážný stav pánevní zánětlivé nemoci – infekce poškozuje vejcovody a většinou zasáhne i vaječníky. Neléčená způsobuje neplodnost.

 

BEZPEČNÝ SEX

Vzhledem k tomu, že většina z nás asi nebude chtít sahat ke spolehlivému způsobu ochrany proti nemocím tím, že se zdrží jakékoliv sexuální aktivity, je kondom nejbezpečnější a nejspolehlivější způsobem ochrany proti všem sexuálně přenosným nemocem, léčitelným i neléčitelným.

Dalším způsobem je monogamie, nebo-li sexuální aktivita s jedním partnerem. Nechte si udělat testy a buďte si věrní.

Ani přerušovaný sex nic neřeší. Není totiž podstatné, jestli partner vyvrcholil či nikoli. Rizikový už je jen samotný „zásun“. I při něm můžete lecjaký vir (i ten nejhorší) pochytit.

Bezpečnější sex spočívá v takových postupech, při nichž se žádné tělesné tekutiny jednoho partnera nedostanou na sliznice pochvy, úst, řitě nebo očí, ani na žádné sebemenší poranění kůže druhého partnera. Při souloži do pochvy, do úst nebo do konečníku se lze chránit prezervativem, který se pochopitelně nikdy nesmí slinit nebo potírat mastnotou. Umělé sexuální sanitární pomůcky (vibrátory, umělé pochvy apod.) se nikdy nesmějí půjčovat jiným osobám. Nebezpečné je i zavádění prstů do pochvy nebo do řitě partnera či partnerky (nebezpečí poranění a infekce prostřednictvím kožní záděry). Dráždění pohlavních orgánů nebo řitního otvoru ústy, intenzivní líbání s kousáním do rtů, jazyka a do prsních bradavek představuje rovněž nebezpečné sexuální praktiky. Naopak zase použití tak zvaných lubrikačních prostředků, které svou kluzkostí zmenšují pravděpodobnost poranění, představuje nesporný přínos k bezpečnějšímu styku. Za poměrně bezpečný lze pokládat takový druh sexuálního styku, při kterém nedochází k výměně tělesných tekutin, zvláště ne krve s krví a semene s krví.

 

A dále tolik diskutovaný problém: TĚLESNÉ TEKUTINY ANO ČI NE?

Například virus HIV se nachází v krvi, poševním sekretu a spermatu. Z toho vyplývá, že tak jako krví, tak i vaginálním sekretem a spermatem partnera se přenášejí sexuální nemoci!!! Takže myslet si, že když muže vykouříte, že vám nic nehrozí, je zcela zcestné. Je znám i případ ženy, která se nakazila při lesbickém styku právě orálním sexem. Z uvedeného je zřejmé, že nemoci se mohou přenášet i orálním sexem! Například taková infekční žloutenka se tímto sexem přenáší nejčastěji. Přestože je orální sex považován za bezpečnější metodu, riziko nákazy SPN je nízké, není však nulové. To neplatí v momentě, kdy muž ejakuluje do úst ženy (či muže). V oblasti hltanu je totiž křehká, bohatě prokrvená sliznice, která se může stát vstupní branou pro vir.

 

Pro muže existují kondomy, nechá se provádět orální sex i přes ně, ale jak je to u žen? Prý existují tzv. Damms, u nás se zřejmě neprodávají. Nechají se vyrobit i po domácku třeba z větších latexových rukavic. Je to vlastně latexová blána, kterou přiložíte na ženské zevní pohlavní orgány a orální sex provádíte přes něj. Ale ani v zemích, kde se prodávají, velkou oblibu vzhledem k relativně nízkému riziku orálního sexu a poměrně velké rušivosti nezískaly.

 

 

Na závěr pár zajímavostí:

  • Pokud je muž přeoperovaný na ženu (tzv. transsexuál) a má styk s mužem, i v tomto případě se jedná o sexuální styk do neovaginy, tedy je zde určité riziko přenosu nemocí.
  • Věděli jste například, že polyuretanové kondomy jsou považovány za nejbezpečnější materiál, neboť polyuretan neobsahuje póry, kterými by se viry dostaly do těla? Na rozdíl od kondomů ze zvířecí kůže nebo střev, které mají póry a kterými viry jako HIV snadnou proniknou.
  • Pokud krev infikovaná virem HIV zaschne, virus umírá.
  • Riziko nákazy je několikanásobně vyšší v situacích, kdy je infikovanou osobou muž, než naopak. V poševním sekretu se totiž virus HIV vyskytuje v několikanásobně menších koncentracích než ve spermatu.

A kdo si není jistý, jakže je to s těmi otázkama převážně okolo viru HIV, doporučuji navštívit stránku: www.aids-pomoc.cz/op_archiv.htm

 

V příštím článku se podíváme blíže na jednotlivé sexuálně přenosné choroby.

 

 

Zdroje: cs.wikipedia.org, gyn.cz, antikoncepce.cz, planovanirodiny.cz, aids-pomoc.cz, ostrovzl.cz, pohlavni-choroby.cz

 

Vytvořila: LatexVal