Miniseriál: Kondom, aneb Příběh šprcgumy I. díl - Historie kondomů

17.12.2011 21:43

Historie kondomů

O vzniku slova kondom toho není mnoho známo. Kondom dostal svůj název buď podle doktora Contona (některé prameny uvádějí jméno Condom), který působil u dvora anglického krále Karla II. jako osobní lékař nebo podle latinského "condus", což znamená nádržka, či nádoba. Tato druhá teorie je pravděpodobnější, protože ze zdrojů není jasné, čím by se o tom pan doktor zasloužil. Zřejmě měl králi radit při používání tehdejších kondomů, ale vzhledem k tomu, že král měl minimálně 14 nemanželských dětí, se mu to asi zřejmě moc nedařilo. Jisté je jen, že novodobé slovo „prezervativ“ pochází latiny a znamená „ochrana před něčím“.
První nápad, že by se mohli pánové chránit při pohlavním styku přišel s prvním pálením v močové trubici. Nikdo nepřemýšlel nad tím, že by se mohl zdržet radovánek, ale dumali, jak vymyslet něco, co by se slučovalo s příjemným kopulováním s kurtizánami bez následných problémů. Přibližně 1350 let před naším letopočtem ve Starém Egyptě by se dalo hovořit o jakémsi předchůdci dnešního kondomu, který chránil muže před nemocemi a infekcemi. Otěhotnění díky tehdejší úmrtnosti kojenců nikdo neřešil. Dobré zprávy se šíří stejně rychle jako pohlavní choroby, takže se kondomy začaly používat i v Evropě. Prvním důkazem o použítí kondomů v Evropě jsou jeskynní malby v Combarelles ve Francii, které vznikly v období 100 - 200 n.l.

Starověcí Římané první kondomy vyráběli z kozího močového měchýře, Egypťané používali lněná pouzdra, Číňané si balili penis do hedvábného papíru napuštěného olejem, Japonci měli kondomy z tenké kůže a z želvího krunýře (že by to byly předchůdci vibrátorů?). Kondomy vznikaly i z ovčích střívek nebo z rybích měchýřů. Při epidemii syfilisu v roce 1564 vyrobil italský anatom Gabrielle Fallopius lněné pouzdro, které bylo napuštěno anorganickou solí a medikamenty. Pokusu se zúčastnilo 1100 mužů a žádný z nich se syfilitidou nenakazil. Otázkou však zůstává, zda byl kondom natolik geniální nebo zda jej přítomné dámy nenechaly pány vůbec vyzkoušet, neboť kdo by přistoupil na styk s tak komickou věcí na přirození?

V 18. století rostla popularita kondomu převážně jako antikoncepčního prostředku. Mnohé obchody dokonce rozšiřovaly reklamu a letáčky. V témže století byl v Amsterdamu otevřen specializovaný obchod a v polovině stejného století kvetlo obchodování s tímto artiklem také v Londýně. Z důvodu náročnosti výroby se jednalo o dražší zboží a tak se také objevily vyprané second-handové prezervativy pro méně majetné. Dovedete si představit, že si natahujete vypraný kondom po někom jiném?? Myslím, že většině dnešních mužů by se jen už při této myšlence ani nepostavil :-))
Pro zajímavost, zde je návod z roku 1824, jak se takový kondom vyrábí: ovčí slepé střevo se namočí na několik hodin do vody, pak se obrátí naruby, nechá se opět louhovat, tentokrát v alkalickém roztoku, který se mění každých dvanáct hodin. Potom se opatrně oškrábe, aby se odstranila sliznice a vystaví se sirným párám. Nakonec se vypere v mýdlové vodě, nafoukne, usuší a ustřihne na velikost sedmi až osmi palců (zhruba 17 až 20 cm) a opatří se tkaničkou na uvázání. Před použitím se pak musí znova namočit do vody. (Jak jednoduché. Tkanička na konci byla doufám též dezinfikovaná.)
V 19. století proslavil kondom zejména proslulý Casanova, který ho nazýval "anglický jezdecký plášť".
Největší změna ve výrobě kondomů přišla v roce 1843. Tenkrát kdosi objevil, že ze stromu kaučukovníku vytéká bílé mléko, které na vzduchu rychle zasychá a změní se v tenkou elastickou hmotu. V současné době jsou největší plantáže kaučukovníku v Asii - v Malajsii, Thajsku a Indonésii. Ale vraťme se zpět k historickému vývoji kondomů. 
Převratný pro historii kondomů byl rok 1844, kdy Goodyear objevil vulkanizaci gumy. Tím vznikla možnost hromadné výroby spolehlivějších a zároveň lacinějších kondomů. V procesu vulkanizace na sebe surový kaučuk, který rychle oxiduje, naváže síru a přestává být tekutý. Vzniká pružná látka nazývaná pryž. Se stoupajícím množstvím síry klesá pružnost a ohebnost. První kousky byly silné jako duše na kolo a po stranách měly velké švy. (Kruci, jak se s tím asi šukalo??) Jiný typ, známý jako „Americký kondom“ pak zakrýval jen žalud. (Všem přítomným nemocem třikrát hurá.) Ovšem o pohodlnosti asi nemohla být ani řeč. 
První kondomy byly vyráběny jako omyvatelné a opakovaně použitelné až do příchodu bezešvých latexových v roce 1912. První lubrikované kondomy začaly být prodávány v roce 1957. Nové technologie výrazně zkvalitnily kondomy a umožnily vznik rafinovanějších typů kondomů, než na jaké byli zvyklí naši předkové. I tento fakt hrál výraznou úlohu při jeho masivním rozšíření v poslední době.

Ze světa:
Přes všechny své výhody měla ochrana kondomem v USA až donedávna nechvalnou reputaci. Prodej prezervativů pro antikoncepční použití byl z morálního hlediska v mnoha amerických státech od roku 1868 zakázán. V roce 1873 byl tento zákon schválen dokonce i Kongresem. Víc než dvě stě měst vydalo ještě zvláštní antikondomové vyhlášky. V mnoha z nich se zakazovalo prodávat kondomy jako prostředek k antikoncepci. Považovalo se dokonce za kriminální čin, když jedna osoba informovala druhou, že kondom lze použít k předcházení těhotenství! Tyto zákony už byly zrušeny a dnešní generace manželských párů může používat dobrodiní tohoto bezpečného, jednoduchého a praktického prostředku rodinného plánování.

V příštím díle našeho miniseriálu se podíváme na výrobu kondomů.

LatexVal

 

Čtěte také: Kondom, aneb Příběh šprcgumy II. díl - Výroba kondomů


Zdroj: kondom.cz, fiftyfifty.cz, sex-vztahy.doktorka.cz, pepino.cz, wikipedia.cz