Dokument s BDSM tematikou

11.09.2011 17:31

Tento dokument je z léta roku 2010, takže je již poněkud „zastaralý“. Přesto si myslím, že by se tu zmínka o něm měla objevit. Čerpala jsem ze stránek nebepeklo.cz, na kterých také naleznete více informací o dokumentu včetně rozhovoru z hlavními postavami. Mrkněte, je to určitě zajímavé...

-V-

 

Český dokument z cyklu Bez cenzury s názvem Nebe, Peklo portrétuje několik mužů a žen, kteří se vyžívají v extrémně bolestivých či navenek nestandardních formách rozkoše. Jednou z nich je dívka zvaná Fronéma, jež se během křtu nového CD nechá téměř rituálně zavěsit na háky za kůži na zádech. Dalším protagonistou je softwarový architekt, který si říká Altair. Altair se rád obléká do koňských masek a postrojů. V klíčové epizodě absolvuje kuriózní dostihy na soukromém pozemku. Třetí sledovanou osobou je Terezie, jež pracuje ve štábu Strany zelených a libuje si v kuriózních erotických praktikách. Film si všímá její proměny v souvislosti s těhotenstvím a narozením dítěte. Důležitou vedlejší postavou je domina Aradia, která kdysi odhalila svou identitu v pořadu Tabu a byla za to vyhozena z práce…

Režisér David Čálek ukazuje hrdiny své mozaiky bez skandálního přídechu i falešného moralizování. Všichni aktéři se představují i v civilních podobách a o svých zálibách podrobně hovoří. Vysvětlují jejich zrod, vývoj i vliv na soužití s bližními. Dokument upozorňuje také na historické kontexty sledovaných jevů. Zkoumá posttotalitní společnost, jejímž průvodním znakem by měla být tolerance vůči různorodým minoritám. Vypráví o exotech, kteří působí navenek abnormálně, nikomu však neubližují a jsou zajímaví svou jinakostí. Dokument Nebe Peklo je vůči lidem, kteří v něm vystupují, všímavý a empatický. Jeho podtext tvoří úvaha o hraničních formách svobody.

 

Fronéma, Altair, Tereza (i ostatní vedlejší postavy filmu) nepotřebují ze svých zálib léčit ani je tlumit, ale chtějí si je užívat. Po shlédnutí filmu si budete moct i vy povolit své zakázané fantazie.

 

"Skandální? Možná na první pohled, ale film skandály nehledá. Je natočen věcně, střízlivě, se smyslem pro styl, barvu i lidský detail. Nesoudí, nekomentuje, nežasne, pouze se dívá a snaží se pochopit." (Mirka Spáčilová, MF Dnes)