Březen 2012 - BDSM literatura: dá se číst?

02.04.2012 20:19
01.03.2012 -

Platívalo to kdysi - a musel jsem se podívat na wikipedii, jestli to platí i dál. Březen býval (a podle internetových zdrojů pořád stále ještě je) Měsícem knihy. Takže hurá, není to jenom přežitek z minulých totalitních dob, je to i námět pro naše aktuální Téma měsíce.

Literatury je velká hromada. Od té kvalitní až po tu děsivou, mnozí by jistě do SM zařadili třeba i povinnost přečíst si něco od "slavného" budovatelského tria Pujmanová, Glazarová, Majerová, o kterých nám ve škole za mých mladých let (no jo, dinosaurus, no), pěli ódy... Skoro v každý knížce se dá najít něco, co je více či méně možno vykládat dvojsmyslně... při čem se fantazie BDSM pozitivního jedince může probudit. Máte i vy nějakou takovou pasáž jinak naprosto nevinný knížky? Pasáž, která ve vás probouzí chutě, nad kterými by autor daného díla jen tiše žasnul? Dejte o tom vědět!

Ale v tomhle Tématu měsíce půjde i o víc. Ona totiž existuje i literatura přímo tématicky zaměřená. Znáte takovou? Je k něčemu? Už nějakou dobu se na jednu knížku chystám, jmenovat jí tu nebudu, ale chystám se na ní. A chystám se jí po nocích na usnutí číst svojí čubičce, třeba se jí pak budou zdát ty správný sny... Je BDSM literatura jen komerční brak, jak se zdá podle recenzí? Nebo se po přečtení knížky s D/s tématikou můžete třeba někam posunout, pokud jde o vnímání téhle oblasti jako takové? Samotného mě to zajímá...

Tady najdete i anketu... o tom, která knížka z BDSM oblasti je podle vás nejzajímavější... a na konci měsíce vybereme jednoho autora příspěvku do diskuze a ten od nás právě tu knížku dostane (tedy pokud nebude neřešitelným problémem jí sehnat, pak by přišla na řadu náhradní varianta v podobě další z publikací). Tak - do toho...

A ještě pro vás chystáme jedno překvapení. Podařilo se dovést do konce jednání s jednou autorkou BDSM literatury ohledně autorských práv a na konci března od nás dostanete dáreček... Nechte se překvapit!

-Černý Plamen-

 

Téma měsíce: Březen 2012 - BDSM literatura (archiv diskuze)

Jiří Kulhánek - Stroncium

masamang.tao | 31.03.2012

Stroncium je scifi, Kulhánek je spisovatel béčkové "brakové" literatury, ale jeho knížky se výborně čtou, Stroncium není zrovna nejlépe čtivá a rozhodně to není vyloženě zaměřené na BDSM, ale je tam pasáž když jistá vlivná zajatkyně je lámána (ve smyslu výslechu) "prací" v bordelu...

V mnohem lépe čtivé knize Noční klub je pak jedna skvělá pasáž, kdy je hrdina zajat a držen coby otrok na lodi, tato pasáž se mi hodně líbila, stejně jako celá kniha.

Kulhánka doporučuju, není to sice úplně k tématu, není to nijak nápadité, ale dobře se to čte a nějaké náznaky BDSM tam jsou. Ostatně, ne ve zlém, ale Kulhánka lze zcela jistě brát jako úchyla. :)

Re: Jiří Kulhánek - Stroncium

Lancelot | 31.03.2012

No a v poslední knize, Vyhlídce na věčnost, pak hlavní hrdina explicitně vybije jednu sektu či komunitu belgických nekonsensuálních sadomasochistů. Tedy, přesněji spíš sadistů...

Re: Re: Jiří Kulhánek - Stroncium

masamang.tao | 01.04.2012

To tedy pokud si pmatuji přesně, tak to byli kanibalové a až takový popis, který by nějak vyvolával představivost, tam zase není.

Re: Re: Re: Jiří Kulhánek - Stroncium

Lancelot | 01.04.2012

Jasan, kanibalové, ale taky sadisti. Je tam přece ta scéna se zaučováním omladiny a popis "matky rodu" jako dominy z laciného pornofilmu. Takže já jim teda jejich osud přál. SSC rulez! :)

Motýlek

LatexVal | 23.03.2012

V posledních pár dnech jsem se seznámila s knížkou Motýlek a musím říci, že mě tedy maličko zasáhla. Děj byl popsaný emotivně, což se mi jako ženě moc líbilo. A nezastírám, že jsem na závěr neuronila slzu!

Nebezpečné hry

Plácnem-si | 09.03.2012

je to už nějaký pátek, co jsem narazila na zajímavou knihu Melanie Abramsové, Nebezpečné hry. Nádherně popsané okamžiky sbližování dvou lidí, děj není odsunut na vedlejší kolej a je velmi emotivní.

Jednoznačně Gordon

Lucie | 03.03.2012

V anketě chybí kniha Gordon od původem české spisovatelky Edith Templetonové.
Zajímavé je už to, že jde o osobní zpověď spisovatelky. Také mne zaujalo, že ačkoliv nejsou do detailu popisované praktiky BDSM, kniha je velice čtivá a zaryje se pod kůži mnohým. Je spíše psychologická- Dom je psychiatr. I když vcelku drsný příběh, našla jsem v něm i svoje témata.

O knize, která by ve mně probudila BDSM fantazii, nevím. Ale o filmu ano. (V řetězech)

Re: Jednoznačně Gordon

Černý Plamen | 03.03.2012

Už nechybí, doplněno i s hlasem pro ni... Díky!

Anketa

Lancelot | 02.03.2012

Teda klobouk dolů, musím říct, že naprostou většinu těch titulů neznám, jen Příběh O podle názvu. Možná by se hodilo doplnit tu Venuši v kožichu, taky je to základní klasika žánru :) Tedy pokud z ní Plamenovi nenaskakují pupínky samozřejmě :D

Re: Anketa

Černý Plamen | 03.03.2012

Kdepak, Plamenovi pupínky nenaskakujou :-) Plamen je tolerantní a i kdyby mu z toho pupínky měly naskakovat, tak to neznamená, že tam tu knížku nedá - už tam je :-) A Plamen respektuje ten fakt, že někomu se může líbit :-) Abych to téma trošku odlehčil, tak si vzpomínám na svojí střední školu, kdy jsem ještě neměl ponětí o ničem... na rozdíl od v téhle oblasti zřejmě vzdělaného spolužáka Kopeckého, který o Stendahlově Kartouze Parmské suše sdělil, že to je "masosado". Nečetl jsem jí :-) Možná bylo masosado jenom to, že to musel přečíst v rámci povinný četby... (ano, povinná četba a Plamen nečetl... asi odpor k autoritám?)

BDSM a knihy

Lancelot | 02.03.2012

I BDSM literatura je literatura jako každá jiná, je dobré, i špatná. Já jsem samozřejmě hleděl, abych si si přečetl Venuši v kožichu. Byl to docela boj, protože jsem se styděl si to půjčit v knihovně, aby si o mě neřekli kdo ví co :) To, že jsem byl nakonec tou knížkou zklamanej, to je druhá věc. Ne že by byla špatně napsaná, to vůbec ne. Ale tématem a hlavně zakončením mi přišla strašně smutná a je tak pro takovým varováním, že takhle nechci dopadnout. Omlouvám se, za odkaz na cizí web, ale přijde mi zbytečný, opisovat to jen znova, navíc nějak ve zkratce. Takže můj názor na Venuši v kožichu je už vyjádřený tady:

https://kafirna.eleferno.cz/?p=2166#more-2166

Pak taky poměrně rád nacházím stopy BDSM v knihách, které o tomhle tématu primárně nepojednávají. Možná by se někdo divil, jak snadné je něco takové najít. Znáte to, kdo hledá, najde :) A protože rád čtu fantasy žánr, nadchl mě Terry Goodkind a svět jeho knihy Meč pravdy. Možná někdo zná seriál, který byl podle téhle ságy natočen pod názvem The Legend of the Seeker. Ten ale není ve srovnání s knihou moc povedený, prakticky je úplně o něčem jiném a zachoval jen postavy. Kniha je ovšem bomba a to BDSM je tam někdy až zjevné. Což mě taky pohnulo udělat autorovi malou reklamu mezi "úchyly" :)

https://kafirna.eleferno.cz/?p=2273#more-2273

Re: BDSM a knihy

Lancelot | 31.03.2012

A ještě dodatek, až se stydím, že jsem na to zapomněl. Z literatury typu BDSM mě v mém vývoji asi nejvíc ovlivnily Zápisky Aiši, úplně neskutečně mě to zasáhlo. Mimo jiné i proto, že to byl do té doby první text, kde se šlo dočíst i o tom, že D/s vztah nevylučuju oboustranné city! Více opět zde :)

https://klecici-u-nohou-pani.webnode.cz/nazory/prozreni/

Příběh O

sub.sestricka | 02.03.2012

Jednoznačně jsem peo příběh O, hodně dobrá knízka.

Re: Příběh O

Lancelot | 02.03.2012

Ač maledom nevyhledávám, ba je mi většinou to téma až nepříjemné ;-), tuhle knížku si chci někdy přečíst. Jednak je to klasika a myslím, že patří ke vzdělání, jednak jsem viděl film a docela mě zaujal.

Re: Re: Příběh O

Lucie | 03.03.2012

A to film je hodně osekanou verzí knihy, kde navíc chybí podstatná část a to, emocionální prožitky a pocity slečny O. ;). doporučuji přečíst, stojí za to.